jueves, 19 de enero de 2017

NOUS GRAUS DE 4 ANYS



Enginyeria d'Automoció, un grau fins ara inexistent a Catalunya, s'estrena al setembre
 

Les universitats programen 20 nous graus de 4 anys per al curs 2017-18

 
Enginyeria d'Automoció s'impartirà, per primer cop, a la UPC i a la UVic

(Font: unportal.cat)
 
Com a contrapunt al que va succeïr l'any passat, quan els canvis a la programació de nous estudis van ser escassos, el curs 2017-2018 es presenta ple de novetats. Si la setmana passada avançàvem que la Direcció General d'Universitats havia donat llum verda a 18 nous graus de 3 anys, tot i que falta el vist-i-plau de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari (AQU) perquè s'arribin a impartir, avui anticipem que 9 de les 12 universitats catalanes ja han decidit programar, amb l'aprovació inicial de la Generalitat, i a l'espera que arribi la confirmació de l'AQU, una vintena de nous graus de 4 anys (240 crèdits ECTS) per al proper curs.

La Politècnica (UPC) introduirà Enginyeria d'Automoció (50 places), els tres primers cursos de la qual es cursaran a Manresa. A quart es podrà triar entre Manresa i Barcelona. És la primera vegada que aquest grau s'ofereix a preu públic dins del sistema universitari espanyol. La Universitat de Vic (UVic-UCC) també començarà a impartir aquesta titulació al setembre.

A banda, l'oferta de graus de la UPC inclourà Ciència i Enginyeria de les Dades, uns estudis que formen part d'un àmbit d'ocupació emergent en què van apareixent noves titulacions (Bioinformàtica n'és un dels últims exponents). Sorprenentment, una altra universitat pública, la Pompeu (UPF), oferirà Enginyeria Matemàtica en Ciència de Dades, una titulació que, almenys sobre el paper, té molts paral·lelismes amb la que inaugura la UPC.

NOVETATS A LES UNIVERSITATS TERRITORIALS
Tant la Universitat de Lleida (UdL) com la Rovira i Virgili de Tarragona (URV) es mostren aquest any molt actives a l'hora d'introduir canvis. La UdL anuncia quatre nous graus: Estudis Internacionals; Traducció, Comunicació i Llengües Aplicades; Energy and Sustainability Engineering, i el doble grau d'Enginyeria Forestal + Conservació de la Naturalesa.

Per la seva banda, la URV té previst introduir a la programació Enginyeria Biomèdica, Enginyeria de Bioprocessos i Aliments (que substituirà l'actual Enginyeria Agroalimentària), i el grau de Patrimoni Artístic i Arqueològic, que vindrà a ocupar el lloc d'Història de l'Art. Dos nous centres adscrits a la universitat tarragonina, ESIC i FEAE, es proposen impartir Màrqueting i ADE, respectivament.

La Universitat de Girona (UdG) també ha estat autoritzada per ofertar Enginyeria Biomèdica, amb la qual cosa, si decideix integrar-la en la programació del curs 2017-2018 (un aspecte que encara no ha confirmat), aquesta enginyeria passarà a formar part de l'oferta de sis universitats: les dues esmentades més la UB, la UPC, la UPF i la UVic-UCC.

NOUS TÍTOLS A LA PRIVADA
En l'àmbit de les universitats privades, Blanquerna (Universitat Ramon Llull) incorpora els graus de Gestió Esportiva i Pedagogia, mentre que la UVic-UCC, a banda de programar Enginyeria de l'Automoció, resta a l'espera que la Conferència General de Política Universitària del Ministeri d'Educació doni llum verda als seus estudis de Medicina.

La Universitat Internacional (UIC) també ha rebut el vist-i-plau per programar uns nous estudis de l'àmbit de Ciències de la Salut, Enginyeria de Pròtesi i Ortesi, tot i que queda per veure si es començaran a impartir al setembre.

Finalment, la Universitat Oberta (UOC) es proposa oferir, a l'espera de la resolució de l'AQU, Belles Arts (un títol que a Catalunya només imparteix la UB) i Relacions Internacionals, que fins ara només programava Blanquerna (URL).

ELS TÍTOLS DE 3 ANYS
Pel que fa als nous graus de 3 anys, l'aprovació dels quals ja vam adelantar, la UPC, tot i la llum verda d'Universitats, no preveu posar en marxa el proper mes de setembre dos dels tres títols autoritzats: Fonaments de la Telecomunicació i Paisatgisme. Només començarà a oferir Disseny, Animació i Art Digital, impartit pel CITM. La Salle (URL) també podria ajornar la impartició de bona part dels graus curts inicialment aprovats per al 2017-2018.
Una sessió del programa
d'activitats de l'IQS

 
L'IQS inicia el programa d'activitats
per a estudiants de Batxillerat

 
Un any més, durant el mes de gener, es torna a posar en marxa el programa d'activitats de l'Institut Químic de Sarrià (IQS) per als alumnes de Batxillerat.

Es tracta de més de 60 sessions en què els assistents podran experimentar i conèixer de primera mà les investigacions i activitats que es realitzen en els laboratoris i tallers de l'IQS, en els àmbits de la Química, l’Enginyeria Química, la Biotecnologia, la Farmàcia i l'Enginyeria Industrial, així com analitzar casos pràctics en l’entorn de la gestió empresarial i de l'àrea de màrqueting i comunicació.

Totes les activitats es duen a terme a la seu de l’IQS els dimarts, dimecres i dijous, entre gener i maig de 2017, a les 16,00 h. Les sessions, de caràcter multidisciplinar, són d’inscripció lliure i gratuïta i poden tenir un format tant de pràctica com de conferència.