jueves, 2 de marzo de 2017

MÉS PLACES A MEDICINA



L'antiga fàbrica de pells de Can Baumann de Vic, seu de la nova Facultat de Medicina.

El grau de Medicina oferirà el curs vinent un 8% de places més

 

La UVic-UCC, que acollirà 90 estudiants de primer, serà la 8a universitat catalana ( la segona privada) que imparteix el grau


UNPORTAL. Barcelona
La Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) s'afegirà el setembre vinent a la relació de 7 universitats (6 de públiques i una de privada) que ofereixen els estudis de Medicina. El pla d'estudis de la nova titulació, que s'impartirà als campus de Vic i Manresa, es centra en la medicina familiar i comunitària. La titulació només està pendent del vist-i-plau  de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari (AQU), que l'ha de verificar.

A les portes del curs 2016-2017, per cada plaça de Medicina de primer curs existent a Catalunya hi havia més de 4 candidats disposats a ocupar-la. O el que és el mateix, 4.455 estudiants havien demanat com a primera opció un dels 1.054 llocs disponibles. En alguns dels graus de Medicina que s'oferten, com el de la Universitat de Lleida (UdL), la proporció entre l'oferta i la demanda és d'1 a 6.

NOTA DE TALL
Amb la incorporació de l'oferta de 90 places de la UVic-UCC la situació no canviarà gaire, perquè només n'hi haurà un 8,5% més, a les que es podrà accedir des del districte universitari únic espanyol. L'ingrés als nous estudis, tot i ser a preu privat, vindrà regulat per la nota de tall, com succeeix amb les 954 places de Medicina que programa la universitat pública (la UIC n'aporta un centenar més), doncs la UVic-UCC participa en el sistema de preinscripció que organitza Universitats.

La UVic s'afegeix així a la relació de centres que ja ofereixen aquests estudis (les universitats de Barcelona (UB), Autònoma (UAB) Pompeu Fabra (UPF), Girona (UdG), Rovira i Virgili (URV), UdL i UIC), cosa que no succeïa des del 2008, quan es van crear gairebé alhora les facultats de Medicina de la UdG i de la UIC.

LIDERATGE CONSOLIDAT
Tot i que la demanda dels estudis de Medicina ha perdut pistonada durant els últims cursos, especialment per part dels homes, que prefereixen els estudis d'Administració i Direcció d'Empreses i d'Enginyeria Informàtica, sis dels centres que imparteixen el grau continuen figurant entre els 20 que reben més sol·licituds en primera opció. En cinc de les 7 universitats que els imparteixen, són els graus més cobejats.

La matrícula acostuma a situar-se per sobre de la capacitat teòrica de 1.054 places fruit de la pressió derivada del fet que més de 3.000 estudiants no poden accedir anualment als estudis. Les universitats han acabat matriculant aquest curs 1.105 alumnes de primer curs, un 5% més de l'oferta inicial. La UB, per exemple, que té dos centres on s'imparteix la titulació, els vinculats a l'Hospital Clínic i l'Hospital de Bellvitge, ha incorporat 283 nous alumnes, una xifra que es troba un 10% per sobre de l'oferta teòrica, limitada a 259.

VIC I MANRESA
La nova Facultat de Medicina s'instal·larà provisionalment a l'antiga fàbrica de pells de Can Baumann de Vic, que el setembre estarà ja condicionada per als nous usos docents, però des de primer curs una part de la formació s'impartirà a les instal·lacions de la Clínica Universitària de la UManresa, on també hi haurà una unitat docent.