viernes, 27 de enero de 2017

SATISFACCIÓ AMB ELS ESTUDIS

Instal·lacions de l'INEFC de Barcelona, adscrit a la UB, on s'imparteix el grau de CAFE

El 94% dels titulats en Medicina tornarien a cursar la titulació

 
L'índex de satisfacció amb els estudis de Periodisme, Publicitat i Ciències Ambientals se situa, en alguns centres, al voltant del 50%

 (Font: unportal.cat)
Només 18 dels 296 estudiants (el 6%) que van obtenir el títol de Medicina en 4 universitats (UB, UAB, URV  i UdL) i que van contestar l'última enquesta de satisfacció amb els estudis cursats de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari (AQU) del 2014 van afirmar que no tornarien a cursar aquesta titulació, mentre que un 94% sí que ho faria. A la UAB, on un 96% repetiria aquests estudis, el 99% aniria a la mateixa universitat.

Dins de la branca de Ciències de la Salut, altres estudis com Infermeria, tot i que no arriben als índexs de Medicina, mostren percentatges de titulats satisfets amb la formació rebuda d'entre el 81% i el 92%, per davant dels graduats en Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport (CAFE), que se situen al voltant del 81%, i de Psicologia, que es troben en la franja que va del 71% de la UB al 80% de Blanquerna (URL).

El panorama és menys optimista a la branca de Ciències Socials i Jurídiques. A Administració i Direcció d'Empreses, els centres propis de les tres universitats de Barcelona que l'ofereixen (UB, UAB i UPF) es mouen en una forquilla d'entre el 66% i el 72% de titulats predisposats a tornar a cursar el grau, mentre que a les universitats territorials (UdG, URV i UdL) els indicadors de satisfacció s'arriben a enlairar fins al 80%.

Les opinions més favorables (entre el 82% i el 84%) es donen als centres privats (IQS i ESADE, tots dos de la URL). Als estudis de Dret, la voluntat de repetir els estudis es troba en un nivell semblant al del grau d'ADE, tot i que en algunes universitats, com la UB i la UPF, se situa clarament per sobre.

DIVISIÓ D'OPINIONS ENTRE ELS GRADUATS
Criminologia resulta menys apreciada que la titulació que dóna nom a les facultats on s'imparteix, la de Dret. A Periodisme, el percentatge de titulats favorables a tornar a triar els estudis es mou entre el 51% i el 76%. Publicitat i Relacions Públiques pateix, als centres públics, una desafecció superior. Els que hi tornarien sumen entre el 49% i el 63% en el millor dels casos. Els privats, en aquells centres on hi ha dades, es troben lleugerament per davant.

A la branca de Ciències les opinions dels que han cursat Ciències Ambientals són encara pitjors (només tornarien a trepitjar les aules entre el 44% i el 53% dels que han contestat), situant-se per sota de Biologia, Química i, especialment, de Matemàtiques i Física, on entre 8 i 9 de cada 10 titulats es mostren favorables a repetir.

Si ens fixem en el camp de les Humanitats, els indicadors de títols com Història o Història de l'Art revelen, en alguns casos, elevats nivells de satisfacció, com passa amb Filosofia a la UB (84% la tornaria cursar) o Filologia Catalana (80%) a la mateixa universitat.

L'ÀMBIT DE LES ENGINYERIES
Els registres de les enginyeries amb un major nombre de matriculats també són positius. A Enginyeria en Tecnologies Industrials de la UPC, un 81% dels que finalitzen els estudis repetiria. A Enginyeria Mecànica, 7 de cada 10 tornarien a cursar el títol. Si ens fixem amb les universitats de Girona, Lleida i Tarragona, aquest indicador puja fins a 8 o 9 de cada 10. I en centres com l'Escola Universitària Salesiana de Sarrià, el percentatge arriba al 93%.

Els indicadors són semblants a Enginyeria Informàtica, on els percentatges dels que tornarien a matricular-se en els mateixos estudis se situen entre el 75% i el 80,9%, tant a la UPC, on es concentra el major nombre de matriculats, com a la UB, la UAB i la UPF. A la URV és d'un 81,5%.

L'AQU té previst difondre el pròxim mes de juliol els resultats d'una nova macroenquesta que s'està realitzant als titulats de les universitats catalanes que van finalitzar els estudis el 2013 (32.000 participants). El treball permetrà actualitzar les dades de satisfacció amb els estudis cursats.

 
La Ramon Llull premia els millors
treballs de recerca de Batxillerat


Els estudiants matriculats a segon de Batxillerat durant el curs 2016-2017 poden presentar, fins al 3 de març, els seus treballs de recerca en els àmbits de les arts, les humanitats, les ciències socials, la tecnologia i les ciències, a la 16a edició dels premis que convoca la Universitat Ramon Llull. Aquest any, i amb motiu de l'Any Llull que commemora el 700 aniversari de la seva mort, s'ha inclòs en el certamen una categoria per als treballs sobre la figura i l'obra de Ramon Llull.

El concurs preveu un premi en cadascuna de les àrees, que consistirà en un ordinador portàtil i un diploma honorífic. Alguns dels centres que formen part de la URL també atorgaran una distinció al millor treball dels seus respectius àmbits d'estudi. Els guanyadors rebran en aquest cas una tauleta electrònica.